Selecteer een pagina

nov 5, 2019 | Ethiek | 0 Reacties

Hoe realistisch is een chip in je hand?

Geschreven door: Tessa van Verk

In Ethiek

Hoe realistisch is het dat wij in Nederland over vijf jaar een chip in de hand laten implanteren? In Zweden lieten meer dan 3.000 mensen in 2018 een microchip implanteren in hun hand om het dagelijks leven makkelijker te maken. Gebruikers met een chip in hun hand kunnen zichzelf hiermee identificeren. Daarnaast zijn er ook andere voordelen voor gebruikers. Zo kunnen zijn gemakkelijk afrekenen bij de kassa, inchecken in het openbaar vervoer, hun auto starten zonder sleutel en afgesloten deuren openen, die normaal gesproken met een pasje geopend moeten worden (Ma, 2018). Het is zelfs mogelijk om meer inzicht te krijgen in je eigen gezondheid (van Hooijdonk, 2019).

Gemiddelde leestijd: 5 minuten

In de afgelopen periode heb ik het keuzevak moraalfilosofie gevolgd. Als communicatie professional ben ik zeer geïnteresseerd in de maatschappij en technologie, in combinatie met ethiek. In het keuzevak zijn verschillende thema’s ter sprake gekomen, waarbij er genoeg ruimte is geweest om discussies met de medestudenten te voeren. Zo hebben we gesproken over ‘design je eigen baby’ en het klimaat, maar ook discussies gevoerd over goed/fout en de ‘eigen wil’. Als afsluiting van het keuzevak wil ik graag focussen op een onderwerp wat mij erg interesseert.

In mijn studie Communicatie kom ik veel in aanraking met vernieuwende SMART-technologieën, zoals Robotisering, Kunstmatige Intelligentie, Virtual Reality en Mixed Reality. Als of het er altijd al is geweest.

Een nieuwe technologie dat sinds kort mijn interesse wekt is ‘Biohacking’. In juni 2019 kwam ik tijdens een workshop op het 40ste Symposium van de Veerstichting in Leiden voor het eerst in aanraking met een uiting Biohacking. In een stelling kwam het volgende naar voren: ‘Moeten soldaten op missie verplicht worden een trackingschip te laten implanteren.’ Veel deelnemers waren negatief, maar eerlijk gezegd zag ik voornamelijk mogelijkheden.

Volgens Peter Joosten gaat biohacking een  grote impact hebben op ons leven en de maatschappij.  De term heeft nog geen scherpe definitie (Joosten, 2019). 

Na het puzzelen tussen verschillende beschrijvingen van biohacking  heb ik de volgende definitie geformuleerd: 

Biohacking is het toevoegen van technologie in het menselijk lichaam om het dagelijks leven maximaal te optimaliseren.

Biohacking gaat verder dan alleen het toevoegen van een RFID-chip in het menselijk lichaam, maar dat is een verhaal voor de volgende keer. Vandaag gaan we alleen dieper in op de chip. 

De RFID-chip (Radio-Frequency IDentification) is gemaakt van bioglas en is zo groot als een rijstkorrel. Dankzij het bioglas, wat supersterk is, komen er geen metaaldeeltjes in het lichaam. Het dragen van een chip in je hand heeft geen negatieve gevolgen voor de gezondheid. De chip zet je één keer en hoeft niet meer vervangen te worden. Na zes tot acht weken is de chip echt onderdeel van je lichaam (Joosten, 2019). 

Mobiel bellen in 1998? “Ik heb een antwoordapparaat, dus ik ben altijd bereikbaar..”

Voor de mensen die in 1998 dezelfde gedachten deelde als de mensen in deze video is dit misschien een pijnlijk moment. Mensen waren sceptisch en terughoudend tegenover de komst van de mobiele telefoon. Nu ruim 21 jaar later beschikt 97% over een mobiele telefoon en 87% heeft een smartphone (van Eekhout, 2019). Is de sceptische rondom een chip in de hand hetzelfde als de mobiele telefoon in 1998?

Een chip in je hand in de praktijk. Deze landen en bedrijven maken gebruik van de RFID-chip.. 

Zweden is voorloper op het gebied van Biohacking. In 2018 besloten 3.000 mensen een RFID chip in hun hand te implanteren. In Zweden staan de gebruikers positief tegenover het gebruik van de chip. Ze zijn niet bang voor misbruik of dat hun gegevens worden gestolen (Ma, 2018). De technologie in Zweden loopt al zo ver voorop, dat de Zweedse treinmaatschappij al tickets accepteert via de microchip in de hand. In de onderstaande video is te zien hoe het bedrijf gebruik maakt van verschillende innovaties voor treintickets.

Zweden is niet het enige land dat experimenteert met chips in de hand. In 2018 liet een derde van het Amerikaanse tech-bedrijf Three Square Market een chip implementeren. De werknemers gebruiken de chips om deuren te openen, in te loggen op computers en af te rekenen in de bedrijfskantine (Reijnders, 2018). 

Hoe etisch verantwoord is de RFID-chip?

Er is een theorie dat de mensen in Zweden meer geneigd zijn om hun persoonlijke gegevens te delen, vanwege de manier waarop het Zweedse sociale zekerheidstelsel is gestructureerd (Petersén, 2018). Professor Katrina Micheal van de Universiteit van Wollongong, gespecialiseerd in sociaal-ethische gevolgen van opkomende technologieën, waarschuwt voor de een surveillancesamenleving die de RFID-chip kan veroorzaken, die ervoor zorgt dat Big Brother in ons lichaam zit (Security.nl, 2014). Een andere theorie is dat veel mensen in Zweden geloven in digitale technologie en vertrouwen hebben in het potentieel ervan (Petersén, 2018).

Het grootste issue op het gebied van de RFID-chip in je hand en een ethisch vraagstuk is de privacy. Zoals Professor Micheal al beschreef over de surveillancesamenleving. Mensen zijn bang dat ze overal gecontroleerd en gevolgd zullen worden. Dat je werkgever je in de gaten houdt en/of de maatschappij weet waar je uit hangt. 

Persoonlijk denk ik dat mensen vooral bang zijn voor de verandering, zoals in 1998 iedereen sceptisch was tegen de mobiele telefoon. In principe is de mobiele telefoon iets wat men ook op het lichaam draagt en data doorgeeft, waarvan veel mensen zich niet bewust zijn (Cuthbertson, 2019). Volgens het Mentality model ontworpen door Motivaction valt ongeveer 43% van de Nederlandse bevolking in de traditionele kant van de samenleving. Kenmerkend van deze doelgroepen is dat ze terughoudend zijn betreft veranderingen in de maatschappij. Zij zijn vaak de groep die als laatste overtuigd worden om mee te gaan met de veranderingen of te blijven bij het oude systeem (Motivaction, z.d.).

Is een chip in je hand goed of slecht? Volgens de leer van moraalfilosofie zijn wij zelf verantwoordelijk voor het labelen van dingen als goed en slecht. Als communicatieprofessional zie ik veel mogelijkheden om het dagelijks leven van mensen makkelijker te maken, maar ze moeten hiertoe niet worden verplicht. Het is niet ethisch dat een bedrijf zijn medewerkers verplicht een chip te implanteren, omdat ze anders het gebouw niet meer in kunnen. Of dat de Nederlandse Spoorwegen alleen nog maar mensen door de poortjes kan laten, die kunnen inchecken met een chip in hun hand. Er zijn genoeg mogelijkheden om gebruik te maken van de RFID-chip, maar dit moet een individuele keuze blijven.

Hoe sta jij tegenover het integreren van de RFID-chip in de samenleving en waar lijkt het jou handig voor? Laat het weten in de reacties of mail mij persoonlijk via contact@tessavanverk.nl 

 

Bronvermelding

Cuthbertson, A. (2019, 8 juli). Hundreds of Android apps steal your data even if you deny permission, study reveals. Geraadpleegd op 5 november 2019, van https://www.independent.co.uk/life-style/gadgets-and-tech/news/android-apps-data-privacy-google-play-store-a8994921.html 

Eekhout, R. (2019, 21 augustus). Digitaal in 2018 – Hoe staan we ervoor? Geraadpleegd op 5 november 2019, van https://van-ons.nl/blog/digitale-strategie/digitaal-2018-hoe-staan-we-ervoor/

Hooijdonk, R. (2019, 19 september). De onafwendbare komst van de onderhuidse chip: voor- en nadelen. Geraadpleegd op 5 november 2019, van https://richardvanhooijdonk.com/blog/de-onafwendbare-komst-van-de-onderhuidse-chip-voor-en-nadelen/  

Joosten, P. (2019, 21 oktober). Biohacking: definitie, uitleg, tips & schema (8 thema’s)! | Peter Joosten. Geraadpleegd op 5 november 2019, van https://www.peterjoosten.net/biohacking/ 

Ma, A. (2018, 14). Thousands of people in Sweden are embedding microchips under their skin to replace ID cards. Geraadpleegd op 5 november 2019, van https://www.businessinsider.nl/swedish-people-embed-microchips-under-skin-to-replace-id-cards-2018-5/

Motivaction. (z.d.). Mentality. Geraadpleegd op 5 november 2019, van https://www.motivaction.nl/mentality  

Petersén , M. (2018, 20 juni). Thousands of Swedes are inserting microchips into themselves – here’s why. Geraadpleegd op 5 november 2019, van https://theconversation.com/thousands-of-swedes-are-inserting-microchips-into-themselves-heres-why-97741  

Reijnders, M. (2018, 20 augustus). Bij dit bedrijf heeft een derde personeel geïmplanteerde rfid-chip. Geraadpleegd op 5 november 2019, van https://www.bright.nl/nieuws/artikel/4378991/bij-dit-bedrijf-heeft-een-derde-personeel-geimplanteerde-rfid-chip 

Security.nl. (2014, 17 april). Professor waarschuwt voor RFID-implantaat bij mensen. Geraadpleegd op 5 november 2019, van https://www.security.nl/posting/384780/Professor+waarschuwt+voor+RFID-implantaat+bij+mensen